1.1.2017

Puutarhaunelmia


Kun ulkona on kylmää ja pimeää, on ihana uppoutua tomaatin kasvatuksen saloihin ja suunnitella, mitä kaikkea kokeilisi kasvattaa tulevana kesänä. 

Jouluna syötiin viime kesän viimeiset porkkanat. Perunoita ja punajuuria on vielä vaikka kuinka, maustekurkkuja iso purkillinen, kurkkusalaattia löytyy ja vadelma/mustikka ja puolukkahilloa. 

Ensi kesänä yritän karsia lajikkeita ja keskittyä niihin, jotka tällä savisella maalla kasvavat. Bokashi-kompostointia vuoden harrastaneena olen vakuuttunut, että vähitellen saan tämän savisen maan kukoistamaan.

 

Talvi-iltoina on hyvää aikaa miettiä myös vuoroviljelyn saloja. Muistella mihin ne sipulit tänä vuonna ja perunat, missä on yrttimaan paikka tulevana kesänä ja millainen kesästä mahtaa tulla, mille seinustalle tomaatit olisi paras istuttaa. 

Kohta on aika kylvää paprikan ja chilin siemenet, tänä vuonna kokeilen myös talvi-istutusta, eli laitan jotain kasvamaan lavaan lasin alle, koho/lämpöpenkkiin. Tutkin riittääkö bokashimulta pitämään penkin sulana, kevään pakkasissa... 

2 kommenttia:

  1. Meillä on saaressa vanhoja omenapuita, joten syömme paljon omenahilloa. Mansikoitakin tuli 10kg ja niistä tulee maittavat smoothiet. Ensimmäinen luumupuu antoi huikean sadon ja siis luumuhilloa. Tietysti on mahtavaa syödä suoraan puista.
    Viime kesänä istutin kolme pensasmustikkaa ja jos ne menestyvät, istutan lisää. Kaksi päärynäpuutakin on, mutta toinen vain kukki, joten ei tullut päärynöitä. Meilläkin on kuiva savimaa, jota parantelen ostomullalla ja kompostilla. Omenapuut eivät tarvitse mitään, siellä on monen eläimen jätöksiä ja vanhoja omenia ravitsemassa maata.
    Ihana suunnitella kevättä ja kesää ja pian se on täällä <3

    VastaaPoista
  2. Mukava kuulla että omenat viihtyvät savimaalla, olen parin viime kesän aikana istuttanut kolme omenapuuta ja lisää hedelmäpuita himoitsen. Tosin ostan ne aina viimeisistä alennusmyynneistä syksyllä, joten viimekesän omenapuuostokseni jäi lopulta arvoitukseksi, se voi olla valkea kuulas tai joku muu, joita samaan laatikkoon oli syksyn tullen puutarhaliikkeessä laitettu. Mutta mielestäni puutarhanhoidon on tarkoituskin olla seikkailu, jossa salaisuuksia riittää.

    VastaaPoista