18.11.2016

Miten katsoa omaa tekstiä uusin silmin


Kun pyörittää samaa tekstiä koneella päivästä toiseen, viikosta toiseen, edes ja takaisin, sen näkee aina samasta kulmasta, samoissa sävyissä, se on kuin kaurapuuro, joka lakkasi maistumasta, mistä tietää mikä kohta on hyvä tai huono?

Yksi keino on tulostaa tarina ja leikata se osiin, kohtauksittain. Tätä varten tarvitaan joko tyhjän huoneen lattia, tai mielummin suuri seinä, johon kohtaukset voi huoletta teipata kiinni. 

Kun kohtaukset ovat irrallaan niitä voi kokeilla sekoittaa keskenään. Toimiiko tarina paremmin, jossain toisessa järjestyksessä. Voiko jostain kohtauksesta tehdä takauman, tai voiko kohtauksen kertojaa vaihtaa?

Näin näkee myös helposti, jos joku kohtaus ontuu, tai ei asetu kiltisti omalle paikalleen, näkee helpommin mikä siinä hiertää. 

Kun kirjoitin laajempaa tekstiä, yritin tehdä tätä niin, että laitoin luvut pinoihin ja vaihtelin niiden paikkoja, mutta se oli liian suuri operaatio hallita. Jos tarinasi on pitkä, se kannattaa jakaa kolmeen nippuun. Alku, keskikohta ja loppu. Noiden sisällä olevia kohtauksia, yleensä ei ole syytä heitellä osasta toiseen, vaikka kai sellainenkin tilanne voi joskus eteen tulla.

Joskus kohtaukset kannattaa lukea yksi kerrallaan, aloittaen viimeisestä ja edeten tarina nurinperin. Tuokin tekee kohtauksista "tuoreita" ne värittyvät eri tavalla, ja kontrastit toisia kohtauksia vasten muuntuvat hiukan, kun lukee kohtaukset nurinkurisessa järjestyksessä.

Paras keino on tietysti unohtaa koko tarina puoleksi vuodeksi, jottei muista mitä kirjoitti, mutta tuollaiseen on harvoin tilaisuutta, jos haluaa saada tekstin jossain aikataulussa valmiiksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti