14.11.2016

Kuinka kirjoittaa paremmin.

Kirjoita enemmän ja lue lisää. Yleensä ohjeet ovat yksinkertaisia, mutta niiden noudattaminen monimutkaisempaa. Välillä hukkuu tutkimaan ohjeviidakoita, niin että unohtaa lukea muuta, kuin kirjoitusoppaita ja kirjoittaa muuta kuin facebook päivityksiä.

Kirjoitusoppaat ovat hyviä, mutta vasta sitten, kun on teksti, johon niiden oppeja voi soveltaa. Ennen kuin on kirjoittanut omaa tarinaansa, on turha lukea editoinnista tai juonen kuljetuksesta mitään. Ohjeet rajoittavat kirjoittamista, jos niitä alkaa noudattaa liiaksi, ennen kuin on saanut ensimmäisen version suollettua ulos.

Lue monipuolisesti kaikkea kertomakirjallisuutta mistä pidät. Luultavasti kirjoitat myös tekstiä josta pidät, joten lukiessasi "esikuvien" tuotoksia, opit heidän tavastaan kertoa asioita. Tai et varsinaisesti opi, mutta alitajuntasi kerää loputonta tiedostoaan siitä, mitä sinä pidät hyvänä ratkaisuna, esim. juonenkäänteiden kannalta. Kartuta tuota alitajunnan tiedostoa lukemalla joka ilta, edes muutama sivu. Yön aikana kaikki sulautuu päätietokoneeseesi, ja on myöhemmin käytettävissä, ei "kopioi ja liitä" muodossa, vaan suodatettuna omien kokemustesi kautta.

Jotkut sanovat alkoholin auttavan kirjoittamisessa, omalla kohdallani ei toimi. Kun aivoni saavat alkoholia, ne puutuvat ja alkavat kiertää kehää joka kiristyy, niin ettei kirjoittamisesta tule enää mitään. Siksi minä kirjoitan mielummin ensin ja juhlin vasta työn tehtyäni.


Elokuvia katsellessa tutki kohtauksesta toiseen siirtymistä, mieti kuinka juonta on kehitelty, millaisia rakenteita tarinan taustalla on havaittavissa. Mitä parempi elokuva, sen vaikeampaa analysointi on, koska hyvä elokuva nappaa joskus mukaansa niin, että kaiken analysoinnin vain unohtaa alkutekstien jälkeen.

Valitse kirja josta pidät ja oma tekstisi. Kirjoita oma tekstisi, kuin se olisi tuon kirjailijan kirjoittama. Tove Jansson on yksi lempikirjailijoistani, jonka tarinoita käytän pohjana omille kohtauksille. Siinä kun Muumipeikko laittaa kaikki kellot näyttämään eri aikaa, minä voin laittaa päähenkilön sytyttämään kaikki valot, yksinäisyyttä paetakseen.

Kirjoita joka päivä. Erittäin kulunut ja käytetty ohje, mutta toimiva. Vasta kun olet kirjoittanut riittävän kauan joka ikinen päivä, tunnin tai enemmän, jotta rutiini on vakiintunut. Voit jättää päivän väliin, ei kahta. Koska kahdessa päivässä köyden pää karkaa liian kauaksi. Jollet ole koneen lähellä, kirjoita muistikirjaan, puhelimeen, mihin tahansa.

Kirjoita kolmea tai neljää tarinaa yhtä aikaa, noin et jumitu, puudu tai sokeudu niin helposti. Mitä erilaisempia tarinat ovat, sen parempi. Itselläni on tällä hetkellä meneillään yksi historiallinen teos, yksi seikkailukirja, pari novellia ja opaskirja.

Mitkä noista valmistuvat, jää nähtäväksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti