21.11.2016

Kohti editointia


Kun aikaa on kulunut ja kuu kiertänyt radallaan muutaman ympyrän, on aika alkaa miettiä tekstin editointia. Mukava olisi, jos sattuisi voittamaan lotosta ja voisi tässä vaiheessa luovuttaa tekeleensä kustannustoimittajan tutkailtavaksi. Hän sitten sanoisi missä tarina ontuu ja mitä pitäisi korjata, ja itselle jäisi vain korjauksen vaiva, jos sitäkään. Kai tuonkin voisi hoitaa niin, että toimittaja ystävällisesti kirjaisi muutaman vaihtoehdon noihin kohtiin, josta voisi valita omasta mielestään tarinan kannalta parhaat ratkaisut.

Mutta koska en muistanut lotota tälläkään viikolla, pyrin tekemään työn itse. Harkitsin kyllä arvostelupalvelun käyttöä, niin että lähettäisin muutaman sivun ja yrittäisin noiden ohjeiden avulla edetä oikeaan suuntaan.

Yksi vaihtoehto on kiusata sukulaisia, ystäviä ja facebook-ryhmäläisiä, tarjota teksti heidän luettavakseen. Mutta ikävä tosiasia taitaa olla, että näitäkin tarjouksia ihmisille tulee ennemmän, kuin he ehtivät lukea. Ja vaikka ehtisivät lukea, harvoin jaksavat tai osaavat kommentoida kovinkaan tarkasti, mikä tarinassa toimi ja missä oli korjaamisen varaa. Ainakaan jos kyse on siitä ensimmäisestä juuri ulos suolletusta, vielä melko sekalaisesta tarinasta.

Kun tarina tulee valmiiksi, sen voi antaa levätä hetken aikaa. Sen voi tulostaa ja lukaista iltaisin, antaa uniajan hoitaa osan editoinnista ja aamulla korjailla tarinaan asiat, jotka yön aikana oikenivat. Nykytekniikka suo myös mahdollisuuden kuunnella kirjoittamansa tietokoneäänellä, eihän se kovin kaksista rupattelua ole, ja hiukan väritönkin ääni on, mutta siinä kuulee kuitenkin aika selkeästi, mikäli lauseet ovat liian pitkiä, mutkikkaita, vaikeaselkoisia tms.

Ensin vain makustelen tekstiä. Mietin alkaako tarina siitä, mistä sen kuuluisi alkaa ja loppuuko siihen, mihen se näyttää loppuvan, olenko kertonut jotain liikaa, vai jättänyt jotain olennaista kertomatta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti