11.11.2016

Hygge

Ihana Tanskalainen keksintö, syksyn pimeneviin iltoihin.


Kun ulkona alkaa rähmiä räntää, kaikki on kylmää kosteaa ja valoa riittää vain muutamaksi tunniksi, on aika kaivaa kynttilät, huovat ja villasukat esiin.

Kissat osaavat tämän luonnostaan. Kesällä pirteät mirrit, asettuvat talven tullen sohvankulmaan tai syliin. Kehräävät aikomattakaan tehdä mitään suurta ja merkittävää, ennen ensikevättä.

Hyggessä on pohjimmiltaan kyse siitä, ettei oteta ressiä mistään. Ollaan itselle ja toisille armollisia, ei vaadita liikoja. Nautitaan lasillinen lämmintä glögiä kera hyvän kirjan tai elokuvan. Kaivetaan kutimet esiin ja kilkutellaan puikkoja, miettimättä tulevatko sukat tänäkään vuonna valmiiksi.

Kuppi lämmintä kaakaota, saa olon tuntumaan aina asteen verran paremmalta, oli olo kuinka kurja tahansa.


Maailma ei koskaan tule valmiiksi, eikä se koskaan tule olemaan täydellinen, mutta hyvät asiat elämässä ovat edullisia, useimmat niistä aivan ilmaisia. 

Ennen ihmiset hiljentyivät talven tullen. Valon määrän vähetessä istuttiin tuvassa päreen valossa. Ei siinä suuria pystynyt tekemään. Kauneimmat kankaat kudottiin kesällä valoisaan aikaan, talvella kudottiin sukkia, koska se sujui silmät sidottunakin. 

Vasta teollinen vallankumous pakotti ihmisen tekemään töitä, saman määrän kesällä ja talvella. Eikä kellojen siirtely sinne tänne, tilannetta paranna. Kaikesta siitä huolimatta, mille emme mitään mahda, tai ehkä juuri siksi. On hyvä pysähtyä syksyllä, päättää puutarhatyöt, kerätä kesän jäljet pihalta ja keskittyä nauttimaan kynttilän valosta, hyvästä ruuasta, musiikista ja läheisten seurasta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti