14.10.2016

Microsoft Word Käsikirjoitusohjelmana

Tutustuin Anders Vacklinin kotisivuihin ja löysin sieltä linkit erilaisiin käsikirjoitusohjelmiin. Olen jo pidempään etsinyt ohjelmaa, jolla käsikirjoituksen voisi pitää "paremmin" kasassa. Niin kuin usein käy, vastaus ongelmiini oli lähempänä kuin arvasinkaan. Kirjoitan Wordillä, joten otin itseäni niskasta kiinni, ja kokeilin miten perus word taipuu käsikirjoituksen alle. Ja hyvinhän se. Ainut mitä noissa käsikirjoitusohjelmissa oli lisänä (näin koen, voin olla väärässä) on kohtausluettelon luonti "muistilappuina". Tähän ongelmaan tutustun Exeliä taivuttelemalla myöhemmin.

Mutta ensin siis Word. Olen kirjoittanut myös OpenOfficella sekä Google Dogsilla ja muutamalla muulla ohjelmalla ja päätynyt monen mutkan kautta siihen lopputulokseen, että Word on mukavin, kätevin ja jotenkin helpoin ohjelma. Ehkä vain siksi,  että olen käyttänyt sitä eniten. Joka tapauksessa, tutustun noihin muihinkin uudelleen jossain kohtaa. (Olen käyttänyt niitä muutama vuosi sitten, joten ovat ehkä kehittyneet salaa paremmiksi, kuin tuolloin olivat)

Tässä vinkkini kuinka käyttää Wordia käsikirjoituksen luontiin ja hallintaan.


Olen minä nuo ylärivissä olevat otsikot aiemminkin huomannut, mutten oikeastaan miettinyt, miksi ne ovat siinä. Ne ovat siinä siksi, että sisällysluettelon luonti sivuun onnistuu kätevästi.


Tähän tapaan. Tarinan nimi, Synopsis ja Henkilöt, Osa 1, Osa 2, Osa 3, sanat ovat maalasin ja painoin Otsikko 1. Nämä sanat jäävät sivupalkkiin. Klikkailemalla noita nuolia, kaiken "ylimääräisen" saa piiloon.


Sanan Nimi: laitoin Otsikko 2:lla ja nuo Ikä, Ammatti ym. Otsikko 5:lla. Noin saan klikattua auki, kunkin henkilön tiedot tuohon sivuun, tarkistaakseni yksityiskohtia. Tämä listahan voi olla tasan niin pitkä, kuin haluaa henkilön piirteitä, tunteita tai muuta eritellä.


Henkilögallerian alle loin Luku 1,  Luku 2,  jne. niihin valitsin Otsikko 3. Kohtaus 1, Kohtaus 2, jne. on taas Otsikko 5. Kohtaus sanan jälkeen voi kirjoittaa n. 50 merkkiä, jotka jäävät tuohon esille, näin syntyy kohtausluettelo.


Klikatessa kutakin osaa, lukua tai kohtausta, kursori siirtyy suoraan tuohon kohtaan, esimerkiksi voi avata Henkilöt kohdan ja valita henkilön, jonka iän tai muun yksityiskohdan haluaa tarkistaa, enää ei tarviset juoksuttaa sivuja edes takaisin, löytääkseen tiedon jostain.Huomautukset, mitä teksti vielä kaipaa, on kätevä tehdä kommenttiruuduilla.Kommenttiruudut saa esiin Tarkista välilehdeltä. Sivupalkkiin voi valita pelkät kommentit ja niihin tehdyt muutokset. Tätä voi käyttää kun haluaa yhdellä silmäyksellä nähdä paljonko kommentteja (muokkaustarvetta) tekstissä vielä on.
Sivupalkista saa esiin myös etsi ja korvaa toiminnon, joka on hyvä apu, kun vaihtaa ihmisen nimeä tai ammattia.

Myös synonyymisanasto löytyy kätevästi ylhäältä työkaluriviltä, sivupalkki kuvakkeen vierestä.

Loin tällaisen "pohjan" johon alan kasata tarinaa. Talletin pohjana, ja valitsen aina uuden pohjan, joten tätä "runkoa" ei tarvitse joka tekstille alusta asti rakentaa.

Uskon että useimmille paljon kirjoittaneille, tämä kaikki on tuttua, mutta vaikka itse olen kirjoittanut vuosia, en ole koskaan "perehtynyt" kunnolla tutuimpaan kirjoitusohjelmaan. Mikä on jotenkin hassua, noloa ja saa olon tuntumaan tyhmältä. Tämän jälkeen en enää tarvitse tuhatta ruutuvihkoa, joissa pyrin pitämään asiat järjestyksessä, pystymättä kuitenkaan tuohon.

Pyydän anteeksi huonolaatuisia kuvia, ja sitä, etten pystynyt kuvien päälle piirtämään tarkennuksia. Jostain syystä koneeni kuvankaappaustoiminto on alkanut ilkeillä, ja heittää kuvat vinoon, liitettäessä.

Jos joku tietää mistä moinen ongelma iMacissä voi johtua? Paljastakoon salaisuuden.


1 kommentti:

  1. Minäkin tykkään Wordista ja ehkä samasta syystä; olen aina käyttänyt sitä. Erityisesti kielen tarkistaminen on minulle tärkeää. Käyttänyt kirjoittamisen organisointiin kirjanmerkkejä ja hae funktiota, sekä kohtiin liitettyjä muistiinpanoja.

    Aina voi parantaa rutiinejaan ja kuvaamasi käytäntökin toimisi helpottamaan pitkien kirjoituksien työstämistä. Kiitos vihjeestä!!!

    VastaaPoista