12.9.2016

Löydä oma äänesiMiten erottua joukosta, miten kirjoittaa mieleenpainuvasti. Miten erottua edukseen, kirjarintamalla? 


Miten saavuttaa tämä kaikki? 


Ensin pitää olla tarina, vahvoja henkilöitä, tiivis juoni, hyvin rakennettu miljöö, hyvä alku, keskikohta ja loppu. Mutta yksi tärkeä elementti hyvässä kirjassa on ainutlaatuinen kirjoitustyyli, jota sanotaan myös kirjailijan ääneksi.

Kirjailijan äänen määritteleminen on hankalaa. Onko se jotain synnynnäistä vai voiko sen oppia. Onko opittu ääni enää oma ääni?

Mitä on kirjailijan ääni? Hyvä kysymys!


Tekijän ääni on ainutlaatuinen tyyli kirjoittaa. Ääni tulee siitä, kuinka kirjoittaa ja miten lähestyy tarinaa. 

Jokaisella on omat mieltymyksensä, kuinka kirjoittaa. Tekijä päättää kuinka tarina etenee, millaista on dialogi henkilöiden välillä, miten juoni kehittyy. Kaikki nuo yhdessä rakentavat kirjailijan ääntä. 

Kirjoittajan tyyli, sanavalinnat, lauserakenne sekä motiivit ja kuvailu, voivat tehdä kirjailijasta helposti tunnistettavan.

Noista yhdessä syntyy kirjailijan ainutlaatuinen ääni. Jokainen kirjailijan kirja on samalla tavalla ainutlaatuinen ja tunnistettava. Tyyli ja ääni kehittyvät kirjoittamisen, mutta myös elämänkokemuksen kautta.

Aina ääni ei ole vain kirjailijan henkilökohtainen tapa ajatella asioita. Dekkaristi voi esimerkiksi kirjoittaa sarjamurhaajan näkökulmasta. Noissa kohtaa kirjailija astuu kirjan henkilön päähän ja kirjoittaa tämän äänellä, ei omallaan. Tuolloin tarinan henkilölle täytyy rakentaa niin vahva persoona, että tunnistaa millaisella äänellä tämä tarinaa kertoo.

Kirjoitustyyliä muovaavia asioita ovat


1. Elämykset. Jokaisella on ainutlaatuinen elämä, ja tapa ymmärtää omaa elämäänsä. Onnistumiset, epäonnistumiset, pelot, ilot ja surut ovat tehneet sinusta juuri sen joka olet. Kukaan toinen ei ole elänyt sinun elämääsi. Kukaan ei ajattele täsmälleen niin kuin sinä.

Lukijoista osa pitää siitä mitä olet ja miten kirjoitat, osa inhoaa sinua ja tarinoitasi, tai kuten minulle aiemmin kävi. Osa lukijoista piti valtavasti tarinoistani, mutta inhosi minua ihmisenä. Se tuntui aika mielenkiintoiselta.

2. Kiinnostuksen kohteet. Kirjoita aina tarinoita, jotka kiinnostavat itseäsi. Tarinoita joiden kirjoittaminen kihertää aivoissasi silloinkin kun et varsinaisesti kirjoita. Kaikki mitä näet ja koet, vertautuu tarinaasi vasten. Kirjailijan äänesi vahvistuu, kun liikut itsellesi mieluisalla alueella.

3. Persoonallisuus. Persoonallisuus voi muokata kirjailijan ääntäsi. Oletpa sisäänpäin kääntynyt, tai ulospäin suuntautunut, jännittäjä tai rento, suoraviivainen tai monimutkainen, kaikki persoonasi piirteet antavat oman sävynsä kirjailijan ääneesi. 

4. Opitut asiat. Ennen kuin voit kehittää omaa ääntäsi selkeämmäksi, sinun on hyvä opetella millaisia ääniä kirjailijoilla on. Kirjoittamista voi oppia, kirjailijan ääntään voi kehittää. Haluatko ehkä kehittyä humoristisemmaksi, romanttisemmaksi, analyyttisemmaksi? Jäljittele ihailemiasi kirjailijoita, niitä joilla on ääni, joka kiehtoo sinua. Kokeile kirjoittaa tarina Lars Keplerin tyyliin, tai Catherine Cooksonin tapaan. Analysoi mistä erityisesti pidät lempikirjailijasi tavassa kertoa tarina. Opettele kertomaan oma tarinasi häntä mukaellen. 

Vaikka poimisi yksityiskohtia jonkun toisen tavasta kertoa tarina, kaikki muu ja elämäsi pitävät huolen siitä, ettei äänesi koskaan ole täsmälleen idolisi kaltainen. Tai jos tuntuu siltä että äänesi on liian idolisi kaltainen, olet oppinut jotain niin hyvin, että osaat varmasti ripauttaa kirjailijan ääneesi jotain henkilökohtaista. 

Sama juttu, kun radiosta kuuluu uusi kappale. Joudut hetken miettimään, kuka artisti on? Ennen kuin kappale on päässyt loppuun, olet luultavasti ratkaissut arvoituksen. Sitä kohtaa, missä tunnistit artistin on vaikea jälkikäteen todentaa.

Oletko törmännyt kirjaan, josta ensimmäisen luvun luettuasi joudut tarkistamaan, kuka kirjailija olikaan? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti