8.8.2016

Novelli viikossa: Maanantai

Tänään hahmottelin juonen, henkilöt ja miljöön.

Yleensä ryntään kirjoittamaan, ennen kuin hahmotan millaisen tarinan aion kirjoittaa. Nappaan vain jonkin yksittäisen kohtauksen, vilkuilen ympärilleni, millaisia henkilöitä kohtaukseen tulee ja hyppään heidän kelkkaansa.

Tuo tapa jättää henkilöille tilaa elää ja kasvaa luonnostaan, mutta tarinasta tulee joskus sekava ja juureton. Vaikeasti kuljetettava, kun ei ole selkeää alkupistettä tai päätepysäkkiä, jota kohti tarina kulkee.

Tälla kertaa ajattelin lähestyä novellia juonen suunnasta. Tutustua hahmojen taustoihin ja miljööseen, jonne tarinan sijoitan.

Suuren osan tuosta työstä tein kynä ja ruutuvihko periaatteella. Ajatuskarttoja, ranskalaisia viivoja, pieniä yksityiskohtia. Oma kokemukseni on, että mielikuvitus toimii paremmin käsin kirjoittaessa, kuin näppäimistön kautta.

Periaatteessa juonen luonti on yksinkertaista. Tarvitaan vain henkilö tai pari, ja jotain mitä he tahtovat. Jotta tuolle tavoitteelle on tausta, on hyvä miettiä, miksi henkilöt tahtovat, mitä nyt sattuvat tahtomaan. Mikä on heidän motiivinsa.

Sitten vain pudotetaan kivi muurahaisen tielle.


Eli mietitään mikä estää henkilöä/henkilöitä saavuttamasta tavoitetta. Jotta tarinasta tulee elävämpi, kannattaa varata mukaan useampi kivi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti