29.8.2016

Kuinka oppia kirjoittamaan joka päiväMiten oppia kirjoittamaan säännöllisesti. Silloin kun tarina-idea syntyy, on helppo kirjoittaa lyhyt yhteenveto; synopsis tarinasta ja tallentaa se koneelle. Jotta tuosta tarinasta tulisi kokonainen ja luettava, tarvitaan säännöllistä työskentelyä ja itsekuria. 

Tässä muutama vinkki, jotka olen kirjoittaessa hyviksi havainnut. 

1. Etsi hetki jolloin luovuutesi on vahvimmillaan. Päivässä on useita hetkiä, jolloin työ sujuu kuin leikki. Nuo hetket täytyy vain löytää. Pidä päiväkirjaa esim. viikon ajan. Merkitse päivittäin ylös ne hetket, kun ajatus juoksee ja olo on virkeä. 

2. Järjestä fyysinen tila, jossa on hyvä kirjoittaa. On mukava kirjoittaa puhtaan pöydän ääressä, ilman jatkuvaa hälyä. Pöytää voi piristää rakkaalla esineellä tai tuoreilla kukilla. Kaunis ympäristö auttaa maksimoimaan kirjallisen tuottavuuden. 

3. Ruoki luovuutta ja etsi inspiroivia kuvia, musiikkia, elämyksiä. Rakenna pinterestiin kuvakollaasi kirjan tapahtumista, henkilöistä, miljööstä. Kerää soittolistalle kappaleet, jotka tukevat tarinaa. 

4. Lopeta tekosyiden keksiminen. Jos haluaa kirjoittaa kirjan, täytyy istua alas ja kirjoittaa. Löydän itseni usein siivoamasta, kun pitäisi kirjoittaa. Kirjailijat erottaa harrastelijoista vain se, että kirjailijat kirjoittavat työkseen, harrastajat harrastelevat, eli kirjoittavat, vain kun kirjoittaminen on kivaa. 

5. Jaa projekti pieniin osiin. Kirjoita luku kerrallaan, kohtaus kerrallaan, dialogin-pätkä kerrallaan. Jätä teksti lopettaessa kohtaan, jossa se kutkuttaa somasti. Silloin tarinan pariin palaaminen käy helpommin. 

6. Aseta realistinen tavoite. Liian suuri päivittäinen sanamäärätavoite motivoi ehkä ensimmäisen päivän, toisena päivänä alat jäädä tavoitteesta ja kolmantena luokittelet itsesi laiskaksi, koska et mitenkään pääse ylisuureen tavoitteeseen. Aseta tavoite niin pieneksi, että kiireisimpänäkin päivänä saavutat sen. 

7. Keskity päämäärään. Vaikka kirja projektina on pitkä, pidä selkeänä mielessäsi, miksi juuri tämä tarina ansaitsee tulla kirjoitetuksi. Miltä kirja valmiina näyttää, miltä se tuntuu käsissä.

8. Päivänä kun et jaksa miettiä juonen kuljetusta ja suurta kokonaisuutta, kirjoita irrallinen kohtaus. Liitä kohtaus myöhemmin sopivaan kohtaan kirjaa.

9. Palkitse itsesi päivittäin tavoitteeseen päästyäsi, viikkotavoitteen täytyttyä ja tarinan valmistuttua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti