26.7.2016

Jos voisin elää yhden päivän uudelleen


Ajoittain pelko on voittanut minut, en uskalla kirjoittaa asioita, joiden pelkään loukkaavan lähimmäisiäni. Enkä nyt puhu siitä, että haluaisin puhua pahaa heistä, vaan kertoa omista muistoistani.

Törmäsin ajatukseen miettiessäni päivän aihetta. – Jos voisin elää yhden päivän uudelleen

Luulen että jokainen vähänkään elämää nähnyt, muistaa muutaman valonaran kohdan, jonka voisi elää uudelleen. Mutta kysymyksen kuullessaan useimmat väistävät luovasti nuo muistot ja poimivat muistoistaan jotain hyväksyttävämpää kuten, lapsuuden kesät, seurustelun alkuvaiheet, lasten kanssa vietetyt lomat…

Toki nämäkin ovat mukavia muistoja, mutta...

Ne jännittävimmät päivät, kutkuttavimmat hetket, jotka tahtoisi elää uudelleen (jos ei tarvitsisi kenellekkään tilittää tekojaan) niistä ei puhuta ääneen.Tiedän tarkalleen minkä päivän ottaisin, jos vain yksi pitäisi valita. Enkä valitse tuota päivää, muuttaakseni siinä mitään, vaan kokeakseni kaiken uudelleen, juuri sellaisena kuin se oli.

Noita hetkiä yhdistää niiden ainutkertaisuus. Jokainen päivä pitäisi ottaa puhtaana, ilman odotuksia, vain siten ne kokemukset joita päivä eteen tuo, pääsevät oikeuksiinsa. Jos asettaa odotuksia loman, matkan, tapaamisen suhteen, jos asettaa odotuksia jo koettujen hetkien kautta, tulee melkein varmasti pettymään. Koska se mitä odotti, on jo koettu, eikä tilanteessa ole yllätyksellisyyttä.

Kuka meistä ei olisi joskus baariin lähtiessään asettanut korkeita odotuksia illalle, meikannut, valinnut vaatteita, koruja, kuunnellut niitä “parhaita bilebiisejä” ja pettynyt raskaasti, illan ollessa täysi lättänä. Toisella kertaa, kun eksyy ex-tempore baariin ystävien kanssa, ilman että ehti edes hiuksia pestä tai vilkaista mitä päälleen pukee… illasta tuleekin huisin hauska ja unohtumaton.

Siinä nähdäkseni piilee elämän parhaiden hetkien salaisuus, kun ei aseta odotuksia, elämälle jää tilaa yllättää.

Ja mikä on se päivä, jonka minä haluaisin elää uudelleen. En kai koskaan kerro sitä suoraan, mutta kirjoitan sen taatusti johonkin tarinaan, sellaisenaan…Ei kommentteja:

Lähetä kommentti